Ako vybrať nabíjačku na mobil

Úvod BlogAko vybrať nabíjačku na mobil

Mobilný telefón sa bez nabíjačky nezaobíde. Ku každému telefónu výrobca jednu vždy pridáva, ako ale správne vybrať, keď si chcete kúpiť ďalšiu nabíjačku alebo tú existujúcu potrebuje vymeniť? V tomto sprievodcovi vám poradíme, ako sa medzi jednotlivými typmi nabíjačiek zorientovať, na čo si dať pozor a ako vybrať takú, ktorá si dobre sadne s vaším telefónom aj potrebami.

 

Tipy na výber nabíjačky na mobil

  1. Vždy vyberajte nabíjačku, ktorá je kompatibilná s vaším telefónom.
  2. Sledujte parametre, ako sú možnosti rýchleho alebo bezdrôtového nabíjania – ak to váš telefón nepodporuje, je zbytočné do takej nabíjačky investovať.
  3. Na druhú stranu je rýchlo nabíjanie funkcia, ktorá má v praxi naozaj význam.
  4. Lacné nabíjačky, ktorým často chýba certifikácia, sú pre telefón rizikom. Môžu ho poškodiť. Smerodajná je v krajinách Európskej únie prítomnosť značky CE (certifikát bezpečnosti) a aj zodpovedajúca cena. Ak je príliš nízka, zbystrite.
  5. Nabíjačku vyberajte podľa svojich potrieb – potrebujete rýchle nabíjanie či možnosť nabíjať v aute?

Čo je dôležité pri výbere nabíjačky na telefón okrem výkonu?

Výkon - Najdôležitejším parametrom, ktorý je potrebné u nabíjačiek sledovať, je tzv. výkon. Ten udáva, aké množstvo prúdu je nabíjačka schopná do telefónu pretlačiť. To sa logicky premietne do toho, ako rýchle bude nabíjanie. Výkon sa udáva vo wattoch a býva napísaný na samotnej nabíjačke, prípadne ho nájdeme na obale či v popise produktu v e-shope.

Výkon si môžeme veľmi jednoducho spočítať aj sami. Stačí poznať hodnoty napätia (V) a prúdu (A). Tieto dve čísla vynásobte, a získate hodnotu výkonu.

Výkon nabíjačky by mal zodpovedať napätiu telefónu, respektíve batérie. Rozhodne by nemal byť nižší. Na druhú stranu, vyšší výkon nabíjačky ničomu nevadí, rýchlosť nabíjania ale závisí od výkonu telefónu (laicky povedané, ide o akési dvere, ktoré do telefónu pustia len pevne dané množstvo energie naraz a nezáleží na tom, koľko jej k dotyčným dverám pošlete).

Ak teda budete chcieť nabíjať 18 W batériu nabíjačkou s výkonom 40 W, efekt to nebude mať žiadny a telefón sa bude nabíjať výkonom maximálne tých 18 W, ktoré podporuje akumulátor. Všetko teda záleží na telefóne, a hoci sa vďaka sérii istení dnes nemôže stať, že by sa pri nabíjaní nabíjačkou s vyšším výkonom telefón poškodil, je vhodné vyberať také nabíjačky, ktorých výkon daný telefón podporuje. Cca do 5 W dnes ide o štandardné nabíjanie, vyššie hodnoty sa už všeobecne vzaté radia do kategórie rýchlonabíjania.

Najvýkonnejší nabíjanie má v súčasnosti Xiaomi 11T Pro. Vďaka 120 W rýchlonabíjaniu nabijete 5 000 mAh batériu telefónu už za 17 minút. S takýmto výkonom a vďaka kompatibilite Qualcomm Quick Charge s USB Power Delivery s nabíjačkou od Xiaomi 11T Pro pokojne nabijete aj notebook.

Nabíjacie štandarty

Vo svete nabíjačiek sa najčastejšie stretnete s dvoma hlavnými štandardmi. USB Power Delivery a Quick Charge od spoločnosti Qualcomm. Každý je trochu iný, avšak od verzie Quick Charge 4+ sú navzájom kompatibilné. Veľa nabíjačiek tak podporuje oba štandardy. Aké sú hlavné rozdiely a v prípade ktorých telefónov tieto štandardy nájdete?

USB Power Delivery

Medzi najväčších výrobcov, využívajúcich technológiu USB Power Delivery, patrí Apple a Google. A v čom tkvie najväčšia výhoda tohto štandardu? V jeho univerzalite. Štandard USB-PD totiž zariadeniu dá len toľko energie, koľko reálne potrebuje, aj keď napríklad adaptér môže poskytnúť oveľa viac. Jednou nabíjačkou tak pokojne nabijete nielen telefón, ale napríklad aj notebook, a to úplne bezpečne.

Qualcomm Quick Charge

Qualcomm Quick Charge, možno prekvapivo, nevyžaduje na fungovanie čipset Qualcomm Snapdragon, ale je voľný na využitie všetkým telefónom. Tento štandard preto nájdete v prípade veľkej väčšiny dnešných Android telefonov. Jeho výhodou je hlavne naozaj bleskové nabíjanie smartfónov behom niekoľkých málo minút. Od verzie Quick Charge 4+ a vyššie je navyše tento štandard plne kompatibilný s USB-PD.

Vzhľadom na to, že je Qualcomm Quick Charge úplne prístupná každému výrobcovi, mnoho z nich na tejto technológii stavia svoje vlastné. Firmy ako Samsung, Xiaomi, OnePlus a mnohé ďalšie preto majú svoje vlastné nabíjacie štandardy, ktoré sú však stále v základe Quick Charge a sú s ostatnými kompatibilné, hoci nie nevyhnutne s maximálnym výkonom. Dôvody sú rôzne. Pozrime sa na pár z tých najčastejších.

Bezdrôtové nabíjanie s Qi

Svet bezdrôtového nabíjania svojim takmer monopolom vedie štandard Qi. Či už máte iPhone alebo telefón s Androidom, ak podporuje bezdrôtové nabíjanie, bude to cez Qi. Standard zahŕňa niekoľko špecifikácií, z ktorých dve – BPP a EPP – sa zameriavajú na nabíjanie telefónov. Qi nabíjačka so špecifikáciou BPP zvládne bezdrôtové nabíjanie do 5 W, s EPP potom až 15 W.

Bezdrôtové nabíjanie s Qi sa od klasického káblového veľmi líši. Maximálny výkon je totiž limitovaný každým jednotlivým telefónom, respektíve jeho schopnosťou daný výkon prijať. S jednou Qi nabíjačkou tak nabijete všetky telefóny, ktoré bezdrôtové nabíjanie podporujú, každý však inak rýchlo.

Ak chcete bezdrôtové nabíjanie využívať naplno aj s najnovšími zariadeniami Apple, budete potrebovať nabíjačku MagSafe. S bežnými Qi nabíjačkami by ste totiž nabíjali len s polovičným výkonom. Na druhej strane, cez MagSafe bez problémov nabijete aj hodinky Apple Watch.

Kábel

 

Kábel je v prípade nabíjačiek spravidla súčasťou balenia. Predtým býval súčasťou samotného adaptéra, dnes býva odnímateľný, čo so sebou prináša niekoľko výhod. Ak napríklad chcete prenášať súbory z mobilu do počítača, často si poradíte s káblom od nabíjačky. Ďalej ak napríklad máte adaptéry dva, jeden menej výkonný pre smartfón a druhý viac výkonný pre notebook, vďaka štandardu USB-PD vám pre obe zariadenia bude stačiť jeden kábel.

Nabíjacie káble väčšinou mávajú jeden konektor USB-A pre adaptér a druhý USB-C/Lightning pre telefón. Najmä v prípade moderných smartfónov sa však môže hodiť, keď má kábel USB-C na oboch stranách. Špeciálna technológia reverzného nabíjania totiž umožňuje nabíjanie smart príslušenstva, ale dokonca aj ostatných smartfónov priamo z vášho mobilu.

 

 

 

 

Copyright 2023 - 2024 © telefonia